Een Olympische droom helpen waarmaken. Is er een groter genoegen? Voor ons niet, wij smuller daarvan!

Uschi Freitag kwalificeerde zich voor deelname aan de Olympische spelen in Rio. Een hele prestatie want de eisen van de N.O.C./N.S.F, De K.N.Z.B. en de F.I.N.A zijn niet mals. Ieder die zijn organisatie afkortingen kent, snap dat het hier gaat om een zwemsport. En dat is dan niet zomaar en zwemsport maar het meer uitdagende en spectaculaire onderdeel: schoonspringen.

En wat heeft Visualcoach daar mee te maken?

Op wijzijnsport.nl had Uschi een ‘crowdfunding’ project gestart. Zij zocht via dit project naar de financieren om te kunnen werken met video tijdens haar trainingen. Haar vraag was bescheiden en precies juist getimed. Wij zagen het project en wilde net een nieuw video analyse product, Kiwano van ccc-software GmbH, in Nederland uitrollen. Wij zagen in Uschi’s project de perfecte match voor een echte klassieke win-win situatie.

Kiwano is dat niet een bijzondere vrucht?

Kiwano is inderdaad een vrucht en ccc-software GmbH heeft de naam van de vrucht gebruikt voor haar nieuwste, ‘state of the art’, multi-camera video analyse software. Kiwano is niet zomaar een product, het is modulair en kneedbaar. Geen twee klanten krijgen hetzelfde systeem, Kiwano is altijd ‘custom made’ voor de specifieke behoefte en inzet van de gebruiker. Voetballers zijn ten slotte geen turnsters en Waterpoloërs zijn geen schoonspringers. De inzet van een specifieke video feedback product per gebruiker is dus nodig. Zelfs tussen twee gebruikers in dezelfde sport zie je andere behoeften en ccc-software GmbH ’s Kiwano speelt daar op in.

Uschi’s Kiwano is speciaal.

Niet alleen hebben wij Uschi’s project een flinke financiële boost gegeven maar we zijn ook los gegaan met Kiwano. Wij hebben het droomproduct gebouwd voor video feedback tijdens de schoonspringtrainingen. Nu kan Uschi Freitag haar sprongen met de minste impact op de trainingsactiviteit terug zien en volgende pogingen van haar sprongen verbeteren.

Wat was belangrijk?

Full HD video is belangrijk maar ieder stuk software dat de video bedekt met knoppen en schuifbalken of het gebruik van het volledige schermgrootte voor de video beperkt slaat eigenlijk de plank een beetje mis. Tijdens een trainingssessie met video moeten alleen die functies of knoppen beschikbaar zijn die ook werkelijk gebruikt worden. De rest leidt af, maakt de software complex, en de opgenomen video minder zichtbaar. Voor Uschi’s situatie, zo kort voor de Olympische spelen en met zo weinig trainingen te gaan, is full screen video essentieel. En niet in de laatste plaats: iedere knop die ingedrukt moet worden kost tijd. Dus ook daar zijn wij zeer kritisch geweest en hebben bij elke knop precies uitgewerkt of deze überhaupt nodig was en vervolgens of wij met één druk wellicht alle acties moesten afvuren die anders met meerdere keren drukken zouden moeten plaatsvinden. Zo is er b.v. een knop die niet alleen de video delaytijd terug zet op de standaardwaarde maar hij corrigeert ook direct naar de standaard afspeelsnelheid. De delaytijd en de afspeelsnelheid zijn hier beiden een vrij instelbaar om aan de verschillende trainingssituaties recht te doen.

Portable

Uschi reist veel, een flinke kast met apparatuur meeslepen is dus niet reëel. Zo’n kast zou natuurlijk prima kunnen op haar vaste trainingslocatie in het Pieter van de Hoogenband zwemstadium in Eindhoven. Het zou daar zelfs kunnen lijken op het Kiwano systeem dat in Rostock, Duitsland hangt: een mix van 24 vaste en Pan, Tilt, Zoom(PTZ) netwerk camera’s met 4 ‘big screen’ video schermen zodat de springers uit elke positie terug kunnen kijken. Reizen met mega zware koffers en kasten was niet de bedoeling. Uschi’s Kiwano systeem moest zeer eenvoudig mee te nemen zijn. Kort gezegd: het moest in een laptop tas passen…

De impact op de training

Visualcoach had de taak op zich dit project te begeleiden. Uitvinden wat de klant wil en nodig heeft, de passende hardware bij elkaar vinden en de eerste gebruikers sessies begeleiden. Niet alleen heeft het gebruik van Kiwano impact op Uschi’s trainingsroutine en prestaties maar ook haar coach en mede-springers worden geraakt. De impact op de trainingen moet positief uitvallen voor onze favoriete Olympiër maar ook voor haar teamgenoten en haar favoriete coach: Balasz Lighart. Als geheel moet het team begeleidt worden om de vruchten van Kiwano te plukken.   Wordt vervolgd: er valt nog veel meer te vertellen en we blijven Uschi tot de Olympische spelen volgen.

Advertenties